El somni: la Volta al Món a Peu
Qui no ha somiat mai en fer la volta al món? En creuer, veler, avió, moto, bicicleta, son molts els que al llarg de la història s'han llençat a la gran aventura.
Però a peu?
Caminar és la manera més primitiva de viatjar i la que ens connecta de manera més profunda amb la terra i les persones que l'habiten. L'esforç, el cansament, la vulnerabilitat i la lentitud del senderista són compensats per l'habilitat d'arribar a llocs on els ciclistes, motoristes o mariners mai podrien imaginar. És un ritme que permet veure el món tal com és, sense filtres, sense presses. Un pas rere l'altre es construeix un viatge que no només recorre quilòmetres, sinó que transforma a qui el fa.
Quan se't va ocórrer aquesta bogeria?
Rondava el 2020, època pandèmica, estàvem tancats a casa i de sobte, com tants altres, vaig tenir unes ganes de sortir a la natura com mai havia tingut. Vaig entrar a YouTube i em vaig enganxar als vídeos de gent que feia aventures èpiques. Un dia vaig descobrir en Nacho Dean, un malagueny que va fer la volta al món a peu entre el 2013 i el 2016 i vaig pensar: jo ho vull fer això! I documentar-ho a YouTube.
5 anys més tard i després de molts dubtes m'hi he llençat, és ara o mai.
Un somni
La mare de totes les aventures
La travessa de travesses
Un repte impossible
La Volta al Món a Peu
...en català
Les regles de la Volta al Món a Peu
Per què 26.232 km? Quina ruta seguiràs? Què es considera una volta al món?
Per sort no m'he d'inventar unes normes, bé, podria, però no seria tant "legítim". Algú ja ho ha fet per mi: la World Runners Association, un organisme conformat per algunes de les persones (8) que han completat la volta al món caminant o corrent. Resumidament les regles serien aquestes:
Començar i acabar al mateix punt. En el meu cas serà a la Plaça Catalunya de Barcelona.
Recórrer un mínim de 26.232 km a peu.
Creuar totes les línies de longitud del planeta, tant a peu com amb algun altre mitjà de transport com avió, bus o vaixell. Els km recorreguts amb algun transport no es poden sumar als 26.232 km a peu.
Creuar com a mínim 4 continents de costa a costa, amb un mínim de 3.000 km a peu a cadascun d'ells. En el meu cas els 4 continents seran els següents:
Europa: des de Finisterre (Oceà Atlàntic) fins a Istanbul (Mar Negre).
Àsia: des d'Istanbul (Mar Negre) fins a Singapur (Mar de la Xina Meridional / Oceà Pacífic)
Oceania: creuaré Nova Zelanda de sud (Mar de Tasmània) a nord (Oceà Pacífic sud)
Amèrica del Sud: des de Valparaíso (Oceà Pacífic) a Colòmbia (Mar Carib).
Cal recórrer els 4 continents consecutivament de manera longitudinal, és a dir, en el meu cas d'oest a est. No es permet, per exemple, fer primer Europa, després tornar enrere a Amèrica del Sud i després Àsia.
Passar per punts antipotals del globus terraqui. En el meu recorregut Nova Zelanda son les antípodes de Catalunya i també Tailàndia son les antípodes del Perú.
Els dies de descans acumulats no poden superar 6 mesos o el 25% de la durada total. En aquesta regla només conten els períodes de descans superiors als 3 dies (4 o més).
Es podria, donat el cas, tornar a Catalunya a passar un parell de mesos si volgués, està dintre les regles, però la meva intenció és la de completar la volta al món de manera consecutiva sense tornar a casa. Excepte per causes de força major.
La ruta
Tenint en compte aquestes regles he dissenyat la ruta que podeu veure al plànol. No em demaneu que us enviï el track per que per seguretat no ho puc fer.
Tot i que ho hagi planificat a consciència, durant els més de 2 anys que estaré caminant poden sorgir molts imprevistos: burocràtics, malalties, retards inesperats, etc. que em facin variar l'itinerari.
He intentat explicar amb detall els diferents aspectes de la ruta al següent vídeo: tots els països per on passaré, on dormiré, visats, rutes alternatives, problemes de cada país, etc.:
Pendent de publicar...